test custom fields
Dit is het klassieke editor gedeelte, nu moet ik volgens mij een beetje php gaan schrijven om die velden zichtbaar te maken in de post;
Hallo wereld!
Welkom bij WordPress. Dit is je eerste bericht. Bewerk of verwijder het en start dan met schrijven!
Space Invaders : Digging in
01.Hoe het begon…
Coding Train Challenge : Space Invaders with flowers
Coding Train : firebase for scores in simple clicking game
02. Het verloop…
Hard time following David Shiffmann, he’s going fast and jumping like a squirel.
Simple basics but a lot of thinking about implementation
03. Implementation…
001. P5 in HTML structure
002. Extra row of balls
003. Added score 1 hit = 1 point +10 hits = blast (r = 0) = 10 points
004. Limited ship in x pos left and right.
005. Changed ship by image
006. Added sound : fire / hit / blast
007. Added inputfield and submitbutton
008. Added Highscores (limited to 10) and last scores (limited to 10).
009. Infopannel hide due to space limitation.
010. Added START & STOP.
011. WEIRD BEHAVIOUR CONTROLLERS (spacebar and left/right-arrow).
04. TODO’S
001. AUTHENTICATION
002. LAYOUT RETHINK @media queries
003. GAME OVER CONDITIONS
004. ADD LEVELS
005. ADD IMAGES
006. SOUND ADD OGG ? sommige browsers muten, waarom ?
007. LIMIT PLAYHEIGHT
Firebase…het wespennest
Firebase is voorlopig dus een wespennest, de documentatie laat heel veel ruimte voor interpretatie vind ik, misschien ben ik niet slim genoeg, firebase hosting, firebase cloud storage, firebase authentication, firebase real time database, zelfs aan hun prijzenpakket kan ik niet aan uit.
Ook op youtube vind ik geen degelijke volgorde, daarom dus zelf maar de volgorde in elkaar steken want als ik de afspeellijsten volg, loopt dat in het honderd, wat user experience betreft, vind ik het maar minnekes.
EERSTE DEEL : ADD FIREBASE TO YOUR JAVASCRIPT PROJECT
TWEEDE DEEL : AUTHENTICATION BASICS
DERDE DEEL : FIREBASE STORAGE ON THE WEB
Keuzehelper
Niet geschreven vorige week
Niet geschreven maar wel vooruitgang geboekt. Het verloopt niet geheel volgens uitgestippelde route, het lijkt meer op een hink stap spel. Ik spring van het ene vakje naar het andere, misschien moet ik dat zo eens voorstellen. (edit, geprobeerd maar perspectief heeft wat oefening nodig).
De vorige week was ik vooral bezig met SVG en gisteren heb ik CSS Grid voor het eerst eens deftig aangepakt (een zegen).
Als grid een zegen is, SVG is een paradijs. Hoe je alles en iedereen interactief en bereikbaar kan maken, is iets dat langzaam doorsijpelt en ik vind dat fantastisch.
Op mijn studiepad ontmoet ik interessante mensen met interessante dingen, zo zijn de schrijfsters en schrijvers van alle boeken ook ruimschoots terug te vinden op het web. De basisbegrippen van SVG heb ik dankzij de boeken van Sarah Drasner en Amelia Bellamy Royds begrepen, ik ben blij met boeken en dat geeft toch een andere, voor mij betere, studeer en referentie ervaring,
Aangekomen bij het boek van Sarah ontmoet ik SCSS en SASS, ik ben er nog niet helemaal uit hoe die te gebruiken en dat is een van de zaken waar ik dringend dieper op moet ingaan. Een lijstje dringt zich op.
- OOP in PHP : verder over lezen, laten doordringen en GetHandsDirty. Toepassen op ..
- verder in PHP : PDO object en MySQL
- JavaScript : transform basisbegrippen into animation
- SCSS & SASS : lezen, toepassen, is dat vertaalbaar ? cfr animated icons chapVII
- SVG : animation in SVG verder werken, DRY!, verder werken aan documents
- SVG : GSAP en D3.JS
- Vue.JS : read, listen
- Laravel : onhold
Object Orientated Programming
Deze week heb ik mij vooral op object oriented programming gesmeten. Ik heb besloten dat ik nog niks in een framework te zoeken heb als ik die leerstof nog niet voldoende onder de knie heb.
Het lijkt me ook een veel logischere weg. Het is niet zo dat er niks te doen is, integendeel. Gisteren heb ik het boek van JavaScript nog eens herlezen en er zijn heel veel dingen die nu wel enige betekenis hebben terwijl ze dat maanden geleden net niet hadden. Hoe en waar dat allemaal klikt en gewoon wordt, daar heb ik nog niet zo direct een zicht op. Memoriseren is een ding, het toepassen nog een ander maar het echt begrijpen en de logica kunnen volgen, is eigenlijk de kern van de zaak.
Ik drijf een beetje stuurloos in de zee van kennis en pas dit hier eens toe en dat daar. Ik vind dat ook dat zijn tijd moet krijgen. Toch is er veel dat wel vlot gaat, ook het tikken op qwerty betert maar ook van idee naar ding op scherm gaat vlotter en het ding op het scherm is minder het gevolg van toeval dan vroeger.
Deze week had ik zin in grafisch bezig zijn tussen het oop door, natuurlijk ben ik daar weer iets te in gevlogen maar ik heb mij goed geamuseerd en steek de nodige kennis op. Elk probleem dat ik tegen kom, leidt wel naar een oplossing 🙂
Vandaag ben ik er in geslaagd om een eerste SVG animatie met Inkscape en code in elkaar te boksen, ik ben trots dat dit lukt want het is iets dat ik graag wil beheersen en daar kan men machtige dingen mee doen. Wat me vooral perplex deed staan, was de belachelijke hoeveelheid bytes, 19 kb om juist te zijn.
Laravel part 3.27xB
Soms zijn de dingen al wat moeilijker maar bij Laravel bots ik toch op een eigenaardige grens. Men wil developers happy maken maar de installatie heeft meer voeten in de aarde dan ik dacht (en ik word er voorlopig niet echt gelukkig van).
Mijn fout is dat ik dacht dat men met een basiskennis aan php zou toekomen maar eigenlijk hoort daar nog een hoop kennis over de terminator bij, plots word je gekatapulteerd in het hart van je computer. Ergens is het logisch dat een server-side-taal ook enige kennis van servers veronderstelt maar daar schiet ik dus nog een beetje in te kort.
De boeken zijn geen hulp en ook de online handleidingen vind ik ongelofelijk summier, men gaat er vanuit dat alles helder en logisch is terwijl ik net een boek koop om het helder uitgelegd te krijgen. Dat zijn twee verschillende zaken maar als desktopref kan het misschien wel helpen.
Er zijn drie manieren om te laravel up en running te krijgen en voorlopig is eentje mij gelukt, na twee weken ploeteren en wroeten. Via Mamp/Xamp probeer ik later nog wel eens. Voorlopig is gelukt local en krijg ik laravel binnen via localhost:80.
Dan komt het fameuze development environment Homestead en daar tast ik nu nog in het duister maar misschien gaat dat duister over in iets lichters ? SSH-key wtf ? Ik ga eens een tut lezen.
url logs
updating php from 5.5 -> 7.1 youtuber
installing laravel without homestead
Gamerkeyboard Qwerty
Zes weken in het nieuwe jaar, twee weken na mijn “eerste jaar”. Vandaag heb ik een nieuw keyboard gekocht, het vorige was een draak geworden om op te typen en kon mijn getyp echt niet meer volgen, dat is extreem lastig bij meetikken met een youtuber en het komt de typos ook niet ten goede.
Voorlopig moet ik voor een aantal tekens nog hard zoeken, de overschakeling op qwerty is niet zo moeilijk maar ik moet meer op mijn scherm volgen en dat ben ik niet gewoon. Ook veranderde plaats van zo ongeveer alle codetekens zal wennen worden want die heb ik enkel op azerty geleerd.
Mocht het allemaal anders draaien, ik kan het altijd nog naar azerty zetten. Aangezien ik toch geruime tijd doorbreng aan dat keyboard heb ik mezelf dus enige luxe gepermiteerd in de vorm van een “gamer-keyboard” met funky verlichting 🙂 maar daar heb ik het niet voor gekocht maar wel voor de toetsen en die bevallen, zeker na die kreupele draak, uitstekend, het is megazacht typen maar ik denk dat dat snel went.
Voorlopig ben ik in Vue.JS gedoken. Ik ben daar onverwacht bij uitgekomen want ik wilde eigenlijk Laravel aanpakken. Ik liep echter vast op een $PATH dat ik volgens mij niet in orde krijg, homestead wilde niet werken dus uiteindelijk dan bij firebase uitgekomen en Traversy gevolgd bij het bouwen van een app in Vue.
Veel is nog mysterieus maar het heeft toch al enige tipjes van sluiers gelicht, als ik het goed begrijp zijn die frameworks een enorme (?) binnenweg bij development. Vue schrijft alles weg in js-scripts en die worden door browser geinterpreteerd ? Het is een Front-end development app maar gebruikt een database om irl mee te communiceren. Ik doorzie een beetje meer wat een framework is en hoe het werkt. Veel woorden zijn nog vreemd of abstract, components begrijp ik wel maar routes ed zijn bizar of redelijk (en dat is het ergste) betekenisloos. Ook het feit dat alles via de terminal gebeurt, is nieuw voor mij. Net zoals een tekst-editor in het begin ook nogal vreemd is geweest, zo zal het bij dit niet anders zijn.
Morgen of een dezer komt hier een imac te staan, een oud geval uit 2009 denkik, bedoeling is om die helemaal vers te installeren en dat als a) experimenteerbox voor installatie Laravel wil gebruiken b)slave van de andere…
- imacJr resetten (nieuwe user admin maken)
- imacSr backuppen
- test Sr <> Jr Firewire
- imacSr resetten
- imacSr
- development & design
- Text editor : Atom, Brackets
- Browsers: Firefox dev, Chrome, Opera
- MAMP
- FTP : cyberDuck
- Inkscape
- Gimp
- Folderstructure : Projects Dev / image db/ Projects Des/ Assets Dev / Assets Des
- music & movie
- iMovie
- Mulab
- Logic (move libs in terminal )
- administer & communication
- leasure & fun
- development & design